Wat is mindfulness?

 

Dit moment, nu, is het enige moment dat je hebt!

Mindfulness betekent: het zonder oordeel doelbewust aandacht geven aan het enige moment dat we hebben: het huidige moment, "hier" en "nu".

Met aandacht leven is het tegenovergestelde van onbewust leven of op de automatische piloot. Hoe vaak heb je niet gedacht terwijl je in de auto zat, "verhip, ben ik nu al hier"? Of ben je de trap opgelopen om iets te pakken en als je boven bent weet je absoluut niet meer wat?

Een belangrijk deel van ons leven staan we afgesteld op deze automatische piloot. Soms heel handig want we zouden een aantal dingen helemaal niet meer kunnen als we over elke handeling bewust zouden moeten nadenken. Denk bijvoorbeeld aan autorijden, typen etc.

Maar vaak heeft het ook grote nadelen. Hele stukken van ons leven gaan aan ons voorbij zonder dat we dit werkelijk opmerken. Zonder de rijkdom van elk uniek moment op te merken. Daarnaast beseffen we ook vaak niet hoe automatisch we met onze gedachten, emoties en commentaren op allerlei situaties reageren. Heb je ooit de beslissing genomen: nu ga ik me zorgen maken?

Door meer aandacht te geven aan het nu worden we ons bewust van onze gedachten, gevoelens en lichaamssensaties. Hierdoor hebben we de mogelijkheid bewuster en daardoor betere keuzes te maken in ons leven. Leven in aandacht (mindful) leert ons weer het volle leven ervaren.

We hoeven niet telkens in oude patronen te blijven opereren, we hebben de vrijheid om andere keuzes te maken. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat we ons bewust zijn van onze reactiepatronen en de negatieve invloed van het automatisch reageren.

Het gaat hierbij om het leven van alledag, niet om iets zweverigs of een heilig boontje te worden. Het gaat over met aandacht thee drinken met je kinderen. Echt genieten van een goed glas wijn of een boterham met pindakaas. Met aandacht in het bos lopen.

Het volgen van een training Mindfulness is een mooi begin om het heft in eigen hand te nemen. Een start maken met voller leven en zorgdragen voor je eigen welzijn. Leren omgaan met ongemak, stress, piekeren, pijn en ontdekken dat je veel meer voor jezelf kunt doen dan je ooit had gedacht.

Het leven is een geschenk, PAK HET UIT!