Training mindfulness (MBSR)

 

De training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur, plus een stiltedag tussen de sessies van week 6 en week 7 op zaterdag of zondag. Daarnaast bestaat de mogelijkheid na 3 maanden deel te nemen aan een terugkomdag.

Gedurende de training wordt er van je verwacht dat je zes dagen per week zo'n 50 minuten per dag thuis oefent.
Dit is natuurlijk niet gemakkelijk maar deelnemen zonder oefenen is een beetje zoals elke week naar pianoles gaan en de rest van de week geen piano aanraken. Want hoe logisch en simpel het ook klinkt: met aandacht, zonder te oordelen in het nu zijn, is zeker niet gemakkelijk.

Tijdens de sessies oefenen we met:

- Inzicht verkrijgen hoe automatisch en hectisch we door het leven gaan
- Het meer contact maken met je lichaam
- Inzichtmeditatie
- Eenvoudige yoga, oefeningen die je op je eigen niveau kunt uitvoeren
- Communicatie
- Concentratie

Naast de officiële oefeningen is het de bedoeling ook aan de slag te gaan met deze vaardigheden in het dagelijkse leven. Deze 8 weken blijken voldoende te zijn om de basisvaardigheden aan te leren. Daarna moet je wel zelf blijven oefenen. Het blijkt dat voor de meeste deelnemers de kwaliteit van leven zo toeneemt dat men dat er graag voor over heeft.

Uit eigen ervaring weet ik dat het oefenen in de loop der tijd ook steeds minder moeite kost en ik ga het ook erg missen als ik een aantal dagen echt niet in de gelegenheid ben om er tijd voor vrij te maken.

Deelnemers ervaren minder stress, piekeren minder, leven bewuster en genieten daardoor ook meer, slapen beter, zijn in staat betere keuzes te maken in hun leven en kunnen veel beter omgaan met eventuele pijnklachten.

Voor wie

Waarom zou je zoveel tijd en moeite investeren in een aandachttraining?

Misschien omdat je:

- Minder wilt piekeren
- Beter wilt kunnen omgaan met stress en pijn
- Met meer energie en concentratie wilt werken
- Niet in dezelfde patronen wilt blijven hangen
- Bewustere en dus betere keuzes wilt kunnen maken
- Het volle leven wilt ervaren